torsdag 23 mars 2017

Överraskningarnas månad

Grönt!

På avstånd ser ingen att det bara är mossan som tar fart i gräsmattan. Det är mer mosstemperatur än gräsmattetemperatur (än). Rosen är en 'Minette'.

På avstånd syns bara ansamlingen av gamla löv intill förrådsväggen. Men där gömmer sig något...

Stockrosen släpper upp sina blad och känner på solen. De här stockrosorna sådde jag på frön från Visby. Det var under en promenad i november-december 2015 som några frön råkade hamna i fickan min.


 Inte ens nära anar jag att det finns något annat än visset ris och gamla löv här i stora perennrabatten.

Mycket nära har jag kommit nu, för att upptäcka att även de fyllda snödropparna blommar. Här behövs åtgärder. Blir till att rensa bort strån och lindfrön så snödropparna åtminstone syns.

Av bara farten kollar jag till i lilla blåsippsbacken. Två av de vita är på gång liksom de violetta.

Grönt lyser det i skuggrabatten. I alla fall ett ställe med grönt...En mindre rhododendron (R. fimbriatum) och blå nunneört trivs ypperligt ihop. Rodden köptes på Trädgårdsmässan i Älvsjö senast jag var där, många år sedan.

Om denna lilla rhododendron, text från en dansk sida:
R. hippophaeoides/R. fimbriatum (Lapponica). Opret voksende busk med smalle blade. Undersiden er beklædt med grønne ensfarvede skæl. Blomsten er lavendel-violet til rosa. Ligner arten men har længere støvdragere og griffel. Vokser i Yunnan og Sichuan på åbne arealer (evt kalkholdig) fra 2500 m til 5000 mÖverraskande saker i postlådan. Ett nytt färgsprakande nummer av en trädgårdstidning. Överraskad för jag har inte förnyat prenumerationen.

Fick Trädgårdsamatören i veckan efter kontakt med Sta eftersom det aldrig kom något nummer hit. En får hoppas att mitt egentliga exemplar har glatt någon trädgårdsentusiast eller blivande sådan.

Dagens bästa överraskning! En hel fin stor välrotad planta, Primula marginata, med blommor till och med. Den där kommer att få beundrare. Funderar på vad jag ska skicka när det tinat upp och börjat komma igång här. Något litet och speciellt får det lov att bli. Tack A.!

Det är nästan mer aprilväder i mars än i april. Flera bakslag har det kommit, ibland ett par gånger om dagen.
"Månadens bild" är temat på Blommig fredag. Oändligt svårt att välja så det får bli de här från idag.

Länk till temat marsbilder finnas här:
http://blandrosorochbladloss.blogspot.se/2017/03/blommig-fredag-manadens-bild.html

Det verkar bli en fin fortsättning på våren, hoppas det blir så på alla platser!
/Anette

16 kommentarer:

 1. Den lilla Primula marginata fick mitt hjärta att smälta :) Nu är det ett fasligt "arbete" att få ordning på rabatterna efter vintern, mina rabatter ser likadana ut som dina med allt nervissnat, brunt o trist men idag skiner solen åter och vi (Göran är ledig idag :)) ska ge oss på ytterligare en rabatt så att växterna i den slipper att slåss mot det gamla när de ska upp :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Jag är arbetsbefriad än så länge från allt trädgårdsarbete. Mycket snö och frusen jord.
  Hoppas på värme och sol så att det tinar bort.

  Vilken fin primula

  Trevlig helg

  SvaraRadera
 3. Nu är det mycket jobb med att städa i rabatterna.Får ta lite i taget orkar inte så mycket.
  Trevlig helg.

  SvaraRadera
 4. Jag gillar att rensa i rabatterna på våren, tänk så mycket spännande man hittar under allt löv och skräp. Ha en fin helg. Carita

  SvaraRadera
 5. Idag har jag varit i växthuset i flera timmar och fixat lite. Det tar sån tid när man inte kan röra sig obehindrat, men jag var tvungen för man står inte ut att bara vara inne. Och precis som du skriver skulle man behöva ta bort löv och gammalt perennskräp ute, men det vågar jag inte ännu. Men det är hög tid att bli frisk, det börjar sticka upp skott både här och där!
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 6. Visst är det härligt att sänka sig ner mot marknivå och hitta små juveler bland fjolårslöven. The English Garden, vilken tulpanäng! Ser ut som en påse lördagsgodis. Aprilväder är det verkligen. Bara det inte blir marsväder i april. Vad det nu egentligen är för väder :) En sak är i varje fall klar. Våren banar sig väg och närmar sig.

  Ha en skön helg!
  /Anita

  SvaraRadera
 7. Har rensat fram lite vårtecken idag med, en blåsippstuva full av knoppar.
  Härligt. Ha en fin helg /Marika

  SvaraRadera
 8. Jag hade gärna haft lite blåsippor i min trädgård men kan inte stoltsera med en endaste en. Trevlig helg! /Charlotte

  SvaraRadera
 9. Det är verkligen underbart när man tittar ner bland löven och hittar underbara blommor som är på gång så här på våren.Ännu så får jag endast bara längta men nu i helgen så får vi många plusgrader och då brukar det gå fort.Ett härligt vårligt tema som vi får ta del av det tackar man för.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
 10. Jaså du "råkade" få hem några frön från Visby, vad kul att det tagit sig! ;)
  Ja, nu måste man vara lite närsynt för att hitta godingarna i rabatterna!
  Ha det gott, trevlig helg!
  Gunilla

  SvaraRadera
 11. Det är spännande att ge sig ut på spaning nu. Det är många små tecken som gömmer sig bland löv och visset från förra säsongen :) Underbart att hitta små godsaker.

  Ha en fin helg! Carina

  SvaraRadera
 12. Hej du,!
  Håller också på att rensa fram våren i rabatterna.Men jag tycker det går snabbt där ute... I dag såg jag de första blåsipporna. Och mängder med tranor här nere. Måste åka dit innan de flyger vidare.
  Trevlig helg!
  Hälsningar
  AnnA

  SvaraRadera
 13. Så fint med stokkrosespirer :) Jeg forsøkte å direkteså i flor, men det ble ikke noe. Sår igjen nå...
  God helg!

  SvaraRadera
 14. Så många fina vårfynd!
  Hos mig är det bara kallt och blåsigt och glest mellan vårkänslorna.

  SvaraRadera
 15. Visst blir man nästan förskräckt när man ser hur de stackars små snödropparna försöker nå upp ur all bråte? Jag brukar intala mig att bråten skyddar dem mot de värsta bakslagen, men jag vet inte om de tror mig. Nu har jag i alla fall rensat fram de flesta ruggor av droppar och ska snart ge mig till att dela på dem.

  Vilken lycka att få en engelsk trädgårdstidning. Gissar att du finner mycket inspiration i den!

  http://vardagsnjutning.blogspot.se/2017/03/med-dottern-pa-stockholms-tradgardsmassa.html

  SvaraRadera
 16. När jag idag skulle gå in här för att kolla om jag gjort nån kommentar, så klickade jag på din länk "Dagens Bästa Bild" och kom in på bröllopsinlägget från juni 2013! Nått måste ha blivit fel.....
  Kram
  Susie

  SvaraRadera

Det är jätteroligt om du som tittat in lämnar en liten kommentar!