torsdag 2 mars 2017

Marsvår

Första trädgårdsarbetstimmarna för året är gjorda. Skönt att komma igång
Några klematisar och lite annat har klippts ner. Mest för att det var möjligt idag. Väldigt bra att slippa ha arbetstid att passa.
Förutom det jag hade tänkt börja klippa ner blev det lite duttande här och där. Det finns snö kvar både på gräsmattorna och i rabatterna, inte mycket alls.

Vårspaning förstås. Den första bilden är på knoppande rhododendron och överlevande japansk buskrosling.


Här har klematisen i nedre vänstra hörn klippts ner. Främst för att släppa fram ljus till grupper med vanliga snödroppar men också fylld snödroppe, som tar för sig. Inget spår av dem än, på det här stället. Nu har de fått bättre förutsättningar.

Här har jag klippt ner 'Rooguchi' som växer in i en vinranka. Var försiktig med sekatören för att inte klippa fel. Syns bra hur mycket/lite snö det finns kvar idag.

Har ni sett dem förut kanske:)), nu finns det ännu fler knoppar som börjar sträcka på sig. Underligt nog flyttar de på ovanliggande löv, jag täcker dem, men dagen därpå kikar knopparna fram.

Lite blött för de här snödropparna. Har dem i upphöjda örtagården, likväl ligger vatten på det isiga. Nåja, de ser ut att komma fint ändå. 'Sam Arnott', en honungsdoftande som blommar något senare än mina andra.
Det var en del ögonblicksbilder härifrån, med vårtecken som gemensam faktor. Blommig fredag har just "Vårtecken" som tema. Ska bli roligt att se vad som kommer att presenteras där!
/http://blandrosorochbladloss.blogspot.se/2017/03/blommig-fredag-vartecken.html

Kan rekommendera en bok som jag nyss läst, många har redan gjort detsamma. Trädens hemliga liv av Peter Wohlleben, boken finns på bokrean.

Andra stora vårtecken är att det börjar kvittra i buskar och träd, den första tranan ska visst ha anlänt till Hornborgarsjön. Nästa helg börjar "Gardener´s World" för säsongen. Ser så fram emot de nya programmen.

Ha nu en härlig helg i vårmånaden mars!
/Anette


20 kommentarer:

 1. Oh det där känner jag igen, bilderna ser nästan ut att kunna vara här. Clematis som är risiga och som ska klippas och lite snö som ligger kvar när man så gärna vill börja städa upp lite. Man kan nästan inte bärga sig. Ha det fint. Carita

  SvaraRadera
 2. Alltid deilig å komme i gang med hageåret! Her i Bergen har vi hatt "vår" lenge, så blomstringen er godt i gang. Men det er noe eget når man kan skrive mars! Fin uke til deg! Hilsen Anne-Kristin

  SvaraRadera
 3. Skönt att komma igång med jobb ute i trädgården. Och fint att få spana efter små, små tecken på en ny säsong därute :)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 4. Nu känns det som trädgårdssäsongen har börjat igen. Man kan räkna in vårtecken, klippa ner och beskära.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 5. Längtar efter att börja i rabatterna men jag vill ha det lite varmare först, får se när det blir och hur länge jag kan hålla mig :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 6. Så långt våren har kommit hos dig, inga knoppar på blåsippan syns här ännu.
  Ha en fin helg/Marika

  SvaraRadera
 7. Först och främst tack för boktipset! Finns den på bokrean måste jag passa på för sen fasar väl förlaget den ur produktion.

  Underbart att det är tid för att gå på vårspaning och att få hitta små efterlängtade knoppar :)

  Ha en fin helg! Carina

  SvaraRadera
 8. Visst är det härligt att sätta igång. Fast här ligger det lite för mycket snö. Det är roligt att följa dina blåsippor. Nu är det mars och snart är det dags för mig att åka till "mitt" blåsippsställe där det bara lyser blått i mars/april beroende på hur tidig våren är. Här kommer den nog att vara senare i år.

  Och jag såg att du skriver att Gardener's World börjar igen nästa vecka, på vilken kanal då? Om det går på någon jag har vill jag absolut inte missa den. Kollade på TV4 men där stod det bara att den var slut för säsongen.

  Ha en skön helg!
  /Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den börjar på en BBC-kanal, någon dag senare bruk är det gå bra att hitta hela programmet på Youtube.

   Radera
  2. Men så bra, visste inte att man kunde se den på Youtube så snart efter. Tack för info. Vårens trädgårdsdos på tv är räddad :)

   /Anita

   Radera
 9. Så härligt med blåsippor som kommit så långt. Snödropparna kommer överallt hos mig men knoppar till blåsippor kan jag inte se än.
  Jag har också haft några trädgårdsdagar redan vilket är så ljuvligt. Att du har lite snö här och var spelar ju inte så stor roll eftersom du klipper ned onödiga rankor.
  Boken har jag reda, men vad är det för program du pratar om?

  Ha en riktigt fin vecka!
  /Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är trädgårdsprogrammen med Monty Don i spetsen, säsongsstart på BBC Two. Jag ser de på Youtube när någon med trädgårdsintresse sprider det till likasinnade.

   Radera
 10. Det bästa med temat är att man verkligen tittar runt ordentligt i trädgården. Mina blåsippor har bara blad och är inte alls framme som dina.
  Tack för tipset om Gardener's World, brukar också titta på youtube och struntar i vilken årgång det är på programmen. Men det är klart att jag helst ser de nya!

  SvaraRadera
 11. Tack för tipset om Gardeners world, måste försöka hinna med - och komma ihåg - att titta på det!
  KRAM OCH TREVLIG HELG
  Susie

  SvaraRadera
 12. Så vårlig det ser ut hos deg, og flotte knopper på dine rhododendron! Det kommer nok snø flere ganger innen det er vår...

  God helg!

  SvaraRadera
 13. Lite mer vår hos dig än här ser jag. Men viss kliar det i fingrarna nu!
  Instämmer i rekommendation av boken! Omvälvande läsning!
  Trevlig helg!/Laila

  SvaraRadera
 14. Härligt med vårtecken, speciellt blåsippsknopparna! Önskar man
  kunde hitta några vårtecken här också men det är dåligt med dem ännu!
  Tills dess får man kika på andras!

  SvaraRadera
 15. Har också varit ute och vårstädat under veckan som gick så jag känner igen det där med duttandet. Det blir ibland bara lite punktinsater för att rädda vårlökar på väg upp.
  Fortsatt trevlig helg!
  Birgitta

  SvaraRadera
 16. Jaså du har börjat, fast ännu snön ligger kvar på sina ställen...hm, undrar varför inte jag går ut i trädgården då, vi som inte haft snö på länge nu...?!

  Kram Gunilla

  SvaraRadera
 17. Såklart man måste titta på Garderners world. Jag har ett program som heter Media hint så jag kan se de flesta av BBC program på datorn.
  Jag tycker att det ofta är en ojämn kvalité på youtube...
  Det är skönt att klippa litemed sekatören igen

  //Veronica

  SvaraRadera

Det är jätteroligt om du som tittat in lämnar en liten kommentar!