måndag 5 februari 2018

Mera trollhassel

"Vill ha"-uttrycket gjorde sig gällande. Mycket starkt till och med. 
När då då?
Dels vid tidningsbläddrande om tidigblommande buskar, dels i upplevelser, både med och utan snö. Det var i botaniska trädgården i Visby. 2014 såg de ut såhär:Nåväl. Det var svårt för att inte säga omöjligt att hitta plantor här uppe. Fick tag i frön och sådde. Ett frö tog sig och plantan är väl decimeterhög nu. 
I våras hittade jag plantor på Odlas försäljning, via Flyinge kom plantor i ett paket som blev liggandes på terminal i Gävle ett par veckor. Oannonserade kom paketet en kväll. Ville knappt öppna det. Innehöll mest torra pinnar. 
Jag fick ersättningsplantor utan kostnad som såg fina ut allihopa. 
Trollhasseln är en som heter 'Pallida', blommar i behagligt gult. Ska gå upp till zon 3. Här är zon 4, på gränsen till 5. Jag letade ordentligt för att utse bästa platsen innan den planterades. Gjorde nog mer eller mindre som vanligt med gropen. Har tyvärr inte antecknat något alls om hur. 

Nu är den nästan helt under snö. Blommorna finns nog kvar därunder. En upplevelse som liksom satte igång hela växtsäsongen var det förra veckan när mängder av blommor slog ut. 
Det är bara att hoppas att snön hjälper till i kylan. Imorse -19,5.

/Anette

Hm, ska nog leta på en i orange också;))4 kommentarer:

 1. Duverden, jeg ante ikke at Trollhassel kan blomstre. Dette må være helt spesielle typer for jeg har aldri sett det verken på mine to eller andre steder.
  Håper virkelig du lykkes med din(e) små busker.
  ha en fin vinterdag!
  Hilsen fra Turid

  SvaraRadera
 2. Härlig blomning! Tidigare hade jag en art som blommade i november/december och den ska jag försöka hitta igen. Det är en fröjd med allt som blommar nu. Dessutom doftar många gott :)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 3. Håller tummarna för att det ska lyckas. Här är det också lite i tuffaste laget för trollhassel, men jag är bra sugen.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 4. Så vackra dina trollhasselbilder är. Tufft att du odlar så ovanliga buskar!
  Blev särskilt förtjust i den röda. Vilken färg!

  SvaraRadera

Det är jätteroligt om du som tittat in lämnar en liten kommentar!