tisdag 10 september 2013

Efterfrågade 'Duchesse de Montebello'

En av rosorna här är 'Duchesse de Montebello'.  Just den hade jag en djupdykning med i presentationen på rosvandringen i trädgården med den lokala trädgårdsföreningen. Minns att det efterfrågades här i bloggen om den historien jag då berättade.
I böckernas beskrivning finns allt om höjd, bredd, vanliga sjukdomar, blomningstid, introduktionsår. Ibland finns uppgifter om vem som var/är förädlare (eller tagit åt sig den äran).
Jag är dessutom väldigt intresserad av att veta namnens ursprung och människan bakom de. Ofta med franska namn som är så passande till tjusiga rosor.


Vem var då denna hertiginna, 'Duchesse de Montebello'?

Napoleon känner vi alla till. Aktiv i Frankrike och andra delar av Europa i början av 1800-talet. Han var lite av en äktenskapsmäklare också. Hans kamrat och marskalk Jean Lannes fick upp ögonen för Louise Antoinette med Napoleons hjälp via en bal.
Lannes utnämndes till hertig av Montebello, han hade utmärkt sig vid slaget om Lombardiet.

18-åriga Louise och Jean gifte sig i september 1800. Efter bara nio år tillsammans blev hon änka. Då hade de fått fem barn tillsammans. Napoleon ska ha skrivit ett brev till Louise om att hans saknad var lika stor som hennes. Samtidigt gav han besked om sin omsorg för henne och barnen.

Louise blev förste hovdam hos kejsarens andra hustru Marie Louise. Där fick Louise rollen som brygga emellan den av Napoleon kontrollerade kejsarinnan och omvärlden, hon blev oumbärlig för henne.
När Napoleon blev avsatt drog sig Louise tillbaka med sina barn och deras familjer. Hon levde länge, gifte inte om sig, en som var villig var visst kung Ferdinand  VII av Spanien.

Om förädlaren Jean Laffay finns uppgifter men det får bli en annan historia.

Rosen då? Ja, en gallica från cirka 1825, kan behöva stöd, tidig gallica, "bedårande", "fantastisk", 1.5 x 1.2 är sammanfattning från några böcker.

/Anette
1 kommentar:

 1. Hej Annette!

  En sådan vacker trädgård Du har byggt upp!

  Färger, former, kombinationer, höjder ...
  Mitt hjärta stannade nästan av 'Jacquline
  du Pré'.

  Din papaver har en färg jag inte tidigare
  stött på. Har Du sått den själv.

  Du är varmt hälsad av Gunilla på Eknäs.

  SvaraRadera

Det är jätteroligt om du som tittat in lämnar en liten kommentar!