torsdag 16 mars 2017

Att glädjas åt idag

Hänt i min del av Sverige idag:

Återfunnit julrosen som rådjuren åt upp förra året. Trodde faktiskt inte den skulle återhämta sig. Det är en frösådd sort som ännu aldrig blommat. Skulle nog blommat förra året om den inte hade blivit mat åt Bambi. Helleborus foetidus, klockjulros.
Visst har jag all rätt att bli glad av den synen!


Kan inte låta bli att tycka julrosknoppningen är ful, ser ut som om blomman kräks upp.
Blev nyfiken att titta till mina efter att ha sett Marias prickiga i ett inlägg igår
http://sabelhagensolivlund.blogspot.se/2017/03/julrosen-blommar.html . Den här liknar hennes, ja inte nu förstås, snart snart!

Den här lilla ser äntligen ut att knoppas. En julros jag bytt till mig via Marit i Norge. Hon fick frö av min vita med marmorerade blad och jag fick av hennes prickiga. Jag har skött de småplantorna dåligt, de blev aldrig utskolade separat, utan blev bara nerplanterade i all hast.

Dag efter dag har än den ena än den andra blomman slagit ut här.
Först var ju den ungerska blå blåsippan, igår samma men i rosa. De finns det bilder på i förra inlägget.
Idag är det den vita julrosens tur. Helleborus niger. Den här är den med helgröna blad. Den med marmorerade slår nog ut imorgon. Ser att det är läge att plocka bort de fula bladen från förra året. Tänk att de syns så bra på bild...

Avslutningsvis en brödduk i linne med växttema som gett mig glädje i hur många år som helst. Köpte den i London under min första tågluff, året var 1974. Lagad för länge sedan, för jag råkade klippa sönder den av misstag. Nu är den rätt utnött, tunn och "luftig". De där texterna om växter har jag läst många gånger under dessa 43 år.
Fick en ny av mina barn, den visar växter från Medelhavet. Duken är av bomull och börjar även den bli sliten.

Annat som glädjer är att jag fortfarande inte har ledsnat på att "bara gå hemma". Nu när det våras som det gör är det ju hur underbart som helst att kunna välja på vad jag har lust att göra. Har idag riktigt njutit av alla gäss och svanar som ljudligt passerat ovan mig.
Väljer fritt de dagar jag anmäler mig som vikarie, jobbar ungefär en dag i veckan, men snart har jag inte tid med det. Trädgården behöver mig och jag den.
Trädgårdsmässan i Älvsjö ska få ett besök av mig 7 april. Kul!
En del helger är uppbokade med barnbarnsbesök eller barnbarnsvaktande. Alltid lika glädjefullt, även om jag är trött efteråt. I slutet av maj börjar växtmarknadshelger och till de ska det krukas upp en hel del. Glädjande att mina växter får nya hem hos andra trädgårdsfantaster.

"Glädje", det är temat som många kommer att samlas kring hos Blommig fredag: http://blandrosorochbladloss.blogspot.se/2017/03/gladje-blommig-fredag.html

Ha en skön vårhelg alla!
/Anette10 kommentarer:

 1. Jag har också en sådan handuk med växttema som jag ärvt från svärmor. Nu börjar den bli riktigt sliten dock. Som pensionär finns det inga fritidsbekymmer och skulle det bli tid över kan man alltid titta på en Monty Don. Barnbarnspassning känner jag till väl . Vi får planera våra egna intressen långt i förväg, men man vill inte vara utan dem. Det är glädje med stort G.

  Trevlig helg
  Luna

  SvaraRadera
 2. Ha, ha... det ser ju faktiskt ut som om julrosen kräks upp en knopp, nu kommer jag att spana efter kräkningar så fort jag lämnar huset. Har nämligen de flesta jurosorna vid entrén.
  Grattis till att fröplantan återhämtade sig. Nu får vi hålla tummarna för att den stoltserar med en blomma också.
  Trevlig helg
  /Anette

  SvaraRadera
 3. Haha! Exakt så ser knopparna ut på julroserna när de kommer upp :)

  Jag tror inte heller att jag kommer ha problem med att sysselsätta mig som pensionär. Kanske de mörkaste månaderna på året skulle jag nog få hitta nån bra sysselsättning. Nu är det ifs ett antal år dit så jag kommer nog på något!

  Trevlig helg!

  //Veronica

  SvaraRadera
 4. Håller fullständigt med din beskrivning av julrosens knopp, mitt i prick :) Vi ska också till Älvsjö så vi kanske ses då :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 5. Du har mycket att glädjas åt framöver. Kul när saker man redan räknat bort klarar sig trots allt. Kanske ska jag ta mig en funderare på om jag ska kruka upp och åka till växtmarknader i vår...

  Ha en fin helg! Carina

  SvaraRadera
 6. Mycket att glädjas över, en hel säsong med många glädjeämnen framför oss.
  Ha en fin helg /Marika

  SvaraRadera
 7. Julrosor är lite "som de är" som unga. Min erfarenhet har varit att ibland behöver de blomma två-tre år innan de intar sitt rätta jag. Din uppätna julros måste ha haft kvar tillräckligt mycket för att orka komma igen! Förstår att du tycker att det är roligt.
  Härliga minnen du har från "antiken";-))!

  Ha en god helg!
  /Anja

  SvaraRadera
 8. Fnissar glatt åt din beskrivning av julrosens knoppar. Så roligt att den rådjursätna klarade sig, en riktig tuffing!
  Mysig duk du köpt, jag förstår precis hur älskad den har varit genom åren.
  Ha nu en riktigt bra helg!

  SvaraRadera
 9. Grattis till att du hittat din julros igen och att den hämtat sig efter rådjurens framfart. Och beskrivningen av knoppen fick mig att le, den stämmer ju perfekt. Din brödduk är jättefin, en riktig skatt. Att ha sysselsättningsproblem som pensionär har jag inte lidit av heller. Jag valde ju till och med att gå tidigare och har inte ångrat mig en sekund :)

  Önskar dig en fin helg!
  /Anita

  SvaraRadera
 10. Att få vara frisk och se fram emot våren och sommarhalvåret är det största glädjeämnet här också.
  Bråda dagar i trädgården är det bästa jag vet.hälsar
  Marta

  SvaraRadera

Det är jätteroligt om du som tittat in lämnar en liten kommentar!