fredag 9 oktober 2015

"Blommig fredag"/Sommarens projekt


Spretigt, trassligt, mjukt och lovande med tillförsikt inför framtiden, som dessa fröer från fjädergräset får representera denna sommar som var.
Eftersom hand- och axelproblem rådde blev det mer av att se och ta in det aktuella i trädgården än att gräva och rensa. Projekten fick vila och istället blev det för mig att se och njuta och blunda för det som inte blev gjort. 
En som "alltid" är snyggast när tiden prioriterats till annat är den småblommiga hästkastanjen i juni. Dagen efter hade den rest upp sina blad. Läckrast med så här nykläckta blad.


Dofter av nybakat har ofta lagt sig över trädgården, skvallrandes om inneprojekt...

Har sedan i somras bakat mitt bröd med hjälp av surdeg. Resultatet blir bättre för varje gång. Nåja, ibland blir det pannkaka...
Spännande att få till jästid, arbetsinsats och mjölmängd så allt stämmer. De blir goda men för lite mjöl eller för lite arbetad gjorde att de ibland faller ihop när de tas ut.
Degränder verkar jag ha fått bukt med. Beror på bättre koll på temperatur, tid och placering i ugnen.
Här är en som jag är helt nöjd med:Rosorna trivdes fantastiskt i somras. Större och mer rikblommande än någonsin. Tack vare regnandet som aldrig tycktes ta slut.
'Queen Mary'
Finlands vita

'Great Western'

'Zigeunerknabe'

'Henry Hudson' och 'Flammentanz'


Nu dras blickarna mot den nya delen av trädgården. Här planeras för fullt. Det är nästa års projekt det!
Hur skulle ni använda dessa 900 nya kvadratmeter...? Soligare än det verkar, bilden tagen nu på senhösten så det är långa skuggor.

Ungefär 25 x 25 m slät mark finns att fantisera om. En del tas upp av förrådslängan till vänster och vår grusväg bakom den vida syrenhäcken längst bort i öster (rakt fram i bild), där sommarmorgonsolen värmer.

Sommarens projekt är helgens tema. Här hittar ni till fler sommarprojekt: http://blandrosorochbladloss.blogspot.se/

Trevlig helg alla!
/Anette

18 kommentarer:

 1. Så kul att planera för nästa års projekt. Många fina bilder från din trädgård, gillar särskilt bilden med rosen och spindelväven och så ditt bröd förstås, ser verkligen gott ut! Ha det bäst! /Lotta

  SvaraRadera
 2. Mmm ... det brödet skulle jag gärna ta till morgonkaffet som jag strax ska brygga :) Ibland kan det vara skönt att ha en stillsam sommar också. Har haft det själv. 900 kvadrat att planera. Vilken angenäm uppgift.

  Önskar dig en fin helg!
  /Anita

  SvaraRadera
 3. Surdegsbröd är jag dålig på och inte så där kanonförtjust i. Brödet ser gott ut i alla fall får nog ta mig i kragen i vinter då finns tid till det.Jaså du är redan igång med nästa projekt, härlig vinter du får att planera på det. Ha det gott i helgen
  Kram Meta

  SvaraRadera
 4. 900 kvadratmeter høres ut som ren luksus! Herlig å kunne drømme om og planlegge i kommende vinter tenker jeg. Det blir spennende å se hva som skjer neste sommer hos deg!

  SvaraRadera
 5. Jag gillar fjädergräsets fröställningar, vi kan ibland se när dom försöker borra sig ner någonstans där dom vill växa. Spännande med nästa års projekt. Jag blir avundsjuk på din yta som du kan jobba med, här är det fullt. Ha en fin helg. Carita

  SvaraRadera
 6. Så härligt att få en ny yta att planera till ett annat år ,surdegsbröd har jag inte provat på att baka men ätit har jag däremot och nybakt dessutom som jag vet smakar otroligt gott.Ditt bröd ser du ut att ha lyckats med det är även vackert.att titta på.Dina Rosor är även de helt underbara så fina bilder på dem.Ha en fortsatt bra dag./Margareta

  SvaraRadera
 7. Mmm så gott med eget bröd.Har så många gånger tänkt att baka men sen blir det inte av.Så spännande med så stor yta att inreda med rabatter och växter.
  Ha en skön helg.

  SvaraRadera
 8. Oj vilken härlig yta att kunna exprimentera med :) Hoppas att du kan börja nästa års projekt med nya krafter i både hand o axel! Älskar surdegsbröd men är ingen bagare själv tyvärr, det ser fantastiskt smakrikt ut :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 9. En stor tom canvas... oj, vilken härlig vinter du har framför dig med planer och skissblock!
  Ha det bäst!
  Hélena

  SvaraRadera
 10. Åhh! Jag svimmar! Hade jag 900 kvm extra så skulle det bli ett arboretum!
  /Anja

  SvaraRadera
 11. Åhh! Jag svimmar! Hade jag 900 kvm extra så skulle det bli ett arboretum!
  /Anja

  SvaraRadera
 12. Wow, vilket härligt bröd. Jättefint! Vi har en nyplanterad Katsura i vår trädgård som vi hoppades skulle sprida en härlig doft av nybakt bröd, men ack vad vi bedrog oss :( Doftar inget särskilt, tyvärr. Får nog helt enkelt själv ta och fixa lite bröddoft :)
  Trevlig helg! / Birgitta

  SvaraRadera
 13. Låter alldeles underbart att få planera för all den ytan, skall bli spännande att följa vad det blir.
  Ha en trevlig helg!
  Marika

  SvaraRadera
 14. Hej Anette!
  Underbara rosbilder!
  Ja, rosorna har verkligen växt till sig denna våta sommar.
  Trevlig helg!
  hälsn
  AnnA

  SvaraRadera
 15. Det blev verkligen ett härligt rosår förutom nu på slutet när allt regn kom just som rosorna var som vackrast och förstörde en del av dem helt. Tänk vad vissa är känsliga för vatten medans andra inte alls verkar bry sig!

  På 900 kvm kan man ju göra hur mycket som helst. Nästan lika stort som min tomt. Men jag skulle nog ha funderat på att måla med stora penslar, gjort en stor rabatt och planterat höga perenner, höga gräs, rosenflockel, solbrud för en sensommarblomning och även planterat rosor för att det ska vara vackert hela säsongen :)

  Ha en skön helg!

  //Veronica

  SvaraRadera
 16. Så fina rosor, de verkar verkligen ha växtkraft! Underbart med 900 helt orörda kvadrat och en hel vinter till att bara fantisera, planera och fundera :) Ska bli spännande att se vad det mynnar ut i!
  Ha det gott!
  Kram Gunilla

  SvaraRadera
 17. Så fina rosor, de verkar verkligen ha växtkraft! Underbart med 900 helt orörda kvadrat och en hel vinter till att bara fantisera, planera och fundera :) Ska bli spännande att se vad det mynnar ut i!
  Ha det gott!
  Kram Gunilla

  SvaraRadera
 18. Vilken dröm att ha 900 kvm att bara vräka på med idéer och drömmar! Fast samtidigt kanske svårt, det är ju en ganska stor orörd yta som kan bli så mycket, så olika! Spännande!

  SvaraRadera

Det är jätteroligt om du som tittat in lämnar en liten kommentar!