onsdag 10 december 2014

Solbacken: Blå rabatten (9/18)

Här var det jag skrek så det hördes över bygden. Det var april 2006 och jag hade upptäckt några rejäla plantor med de fyllda röda blåsippan intill lyktstolpen till det som skulle komma att kallas "Blå rabatten". Återkommer till det blåa.
Den här delen speglar magnoliarabatten, fick en likdan, mycket enkel kant av pallkragesidor som kopplades ihop. Duk nitades fast på baksidan, drogs fram ett stycke under gruset så grusrensningen har blivit mycket enklare. Här och på motstående sida målades rött. Pallkragekanten vid glasverandan målades grön, för att det passade bättre där framför huset.

Den matta som syns fanns på golvet inne på glasverandan. God användning som marktäcke vid "släpvagnsparkeringen". Den täcktes med grus något år senare.
Längst ner i rabatten fanns ett större buskage som överraskade mig totalt. Röda knoppar som slog ut samtidigt med bladen. Dvärgmandel (Prunus tenella) är namnet, Helt underbara när de blommar. Får fåtal mandlar, smaklösa. Vill man äta mandlar får man lov köpa sötmandel. (Det finns på en auktionsida någon som säljer denna, dessutom med fel namn, med lockelsen att du ska kunna äta,) Det här gamla stora buskaget ger 1-20 frön per år.
Mera rosa; stjärnflocka. Passande miljö.

Ska vi aldrig komma till det "blå"? Jodå, snart.
Först tillbaks till blåsippornas plats. Sommartid har den övertagits av ett par höjdare; dagöga och blodtopp. Dagögat fanns från början.


Om vi reser blicken uppåt visst syns det blå nu? Strandveronika och riddarsporrar. Stormhatt i helblå respektive vitblått. Lite lägre praktveronika 'Knallblau' och hässleklocka. Ryska martornet går i stålblått.

Halvvägs genom trädgården, nu blir det bara bättre och bättre!

/Anette

3 kommentarer:

 1. Åh sitter här och bara njuter av dina underbara bilder! Vilken blomprakt! Blev alldeles tagen av fotot på stjärnflockan med huset bakom, så otroligt vackert! Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Du har verkligen jobbat med dina rabatter och fint har du fått det. Sånt här behöver vi se nu när snön far på tvären och man får hålla isig när man är ute.
  Ha en fin och bra dag
  kram Meta

  SvaraRadera
 3. Den dubbla blåsippan är verkligen läcker!

  SvaraRadera

Det är jätteroligt om du som tittat in lämnar en liten kommentar!