måndag 1 december 2014

Solbacken: Glasverandarabatten (6/18)

Närmast kameran syns praktlysingen som då bredde ut sig i Magoliarabatten. Den har vi klarat av nyss. Nu tittar vi på området nedanför glasverandan. Några malvor och borstnejlika blommar. De finns kvar. Egentligen är rabatten ganska orörd faktiskt. Ser ni den stora krukan vid södra trappan? Den följde med i husköpet! Beroende på årstid ser det lite olika ut i den. Nedanför brer sig murrevan ut, tar för sig hejdlöst.
Här tinar det undan snabbt på våren. Pärlhyacinternas bladknippen har stått redo sedan i höstas. Några ursprungliga tulpaner kommer årligen, jag har planteat in lilla 'Persian Pearl' för den är så fin och kompletterat den befintliga 'Black Parrot'.
Det lilla i gult är en gulbladig mattram, fyller ut fint.
Efter lökarna är det irisarna som dominerar totalt, En skomakariris, en helgul 'Flavescens' från moster i Skåne och en gammal utan namn.
När de här är klara steker solen på rotknölarna så de bakas ordentligt som de mår bra av.
Någon nejlika, borstnejlika och malva visar upp sig men den stora showen hade irisarna.
En gång var det tänkt att klätterrosor skulle planteras här, nu har de fått andra platser. För tillfället har jag inga planer att göra om, har ju ändrat lite för att få mer variation och så blir det nog i fortsättningen också.

/Anette

3 kommentarer:

 1. Härlig Rabatt. jag som älskar irirsar får komma och häls på då de blommar ser jag. Skomakaririsen hur ser den ut, är det den blå??? Har i så fall den, har undrat vad den heter.
  Det är en verkligen varierande rabatt och nåt vackert vid varje tid,
  Ha en fin december
  Kram Meta

  SvaraRadera
 2. Härligt att se en så varierad rabatt, Iris i stora ruggar är läckert! Förälskade mig i din stora kruka, så otroligt snygg :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Vilken härlig irisrabatt och alla andra lökar. Gillar också stora krukan, så användbar och vacker.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera

Det är jätteroligt om du som tittat in lämnar en liten kommentar!