torsdag 26 maj 2016

Final för somligt

Snyggt par, eller hur?

Tänkte mig att de skulle passa bra ihop och blomma samtidigt.
De här är de sista tulpanerna att blomma. Tulpanfinal alltså, men...

 ...det blev inte riktigt så bra. Jag planterade 'Havran' och 'Zurel' blandat. 9 av den ena behagar blomma men bara tre i rätt färg av den andra.

Lilla raringen Primula ioessa slår ut vilken dag som helst. De plantorna står i en helt nygjord rabatt som ligger nära skuggrabatten. Däri har jag planterat flera andra godsaker. Får nog anledning att återkomma till den en annan gång.

Klematisen till vänster tokblommar, den är översållad. Bakom syns ett av de två äppelträden som är helt vita nu. Redan är marken därunder full av äppelblomssnö.

Silveraxen till vänster står för finalen på hela säsongen. Hela långa sommaren kvar tills de är som praktfullast. Katsuran anas bakom vårärten.
Närmast mig en rododendron 'Dreamland', en självsådd amerikansk trolldruva (fantastiska röda bärklasar). Den i vitt är 'Cunninghams White'. Marktäckare är söta hjärtat 'Baccanal' och blå nunneört 'Craigton Blue'.

Sommarvädret pausar, jag vill ha tillbaks det snarast. Under tiden får jag hålla tillgodo med det nya växthuset som jag planterade färdigt igår. Många tomatplantor av olika sorter, några gurkor, gul spetspaprika och röd paprika. Sedan blev det fullt i 15 jordsäckar.

I veckan som kommer är det en mängd som behöver göras klart och om inte, åtminstone så färdigt att det knappt syns att det är ofärdigt i trädgården.
På torsdag väntas nämligen en busslast med trädgårdsfolk från Dalarna. Siljansbygdens trädgårdssällskap har bokat in sig. Det är den allra första bussen som kommer hit, annars när grupper kommit har de åkt hit i bilar. Är lite pirrigt såklart men oj så inspirerande att möta tankar hos likasinnade.

Stor säsongsfinal i "Blommig fredag":
http://blandrosorochbladloss.blogspot.se/

Många tack till dig som hållit i trådarna höst, vinter och vår. Måtte alla ni som tittar in hit få en fantastiskt fin odlingssommar! Har någon vägarna förbi Torsåker den 3 juli går det bra att titta in för då är jag med i Tusen Trädgårdar.
http://www.tradgardsriket.se/tradgardar/solbackens-tradgard-i-torsaker/

Ha en skön helg alla!
/Anette

14 kommentarer:

 1. Var sak har sina tid så även blommorna. det är så bra tycker jag med lite variation.
  Ha det gott i helgen
  Kram Meta

  SvaraRadera
 2. Syns det var fin med de fiolette tulipanene sammen :-)

  SvaraRadera
 3. Kul med besök på torsdag. De kommer att bli jättenöjda! Hoppas solen skiner då.
  Och primulan är bedårande:)
  Kram

  SvaraRadera
 4. Heisann... nå er det helt magisk å bevege seg rundt i haven, det er dufter og farvespill av ymse slag -og forandringene skjer så fort at vi rekker nesten ikke å følge med på hva som skjer fra dag til dag!
  Godt vi kan i ro og fred se det på flotte foto som her!
  Ha fine dager framover ;:OD)

  SvaraRadera
 5. Det är ju helt underbart i trädgårdarna just nu, man kan inte få nog av allt vackert. Kul när det börjar dyka upp lite trädgårdsbesök. Ha det fint. Carita

  SvaraRadera
 6. Det var en söt liten primula! Det var något visst med första bussen men riktigt spännande :)Här ska vi också försöka att hinna få så fint o färdigt vi kan till den 6 juni och öppen trädgård, det går sakta framåt men det tar tid. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 7. Et uvanlig vakkert par! Ja, en herlig tid med epleblomster og mye annet vakkert!

  SvaraRadera
 8. Det var ju synd att inte alla tulpanerna blev i rätt färg - men dom som blev det var fantastiskt vackra ihop!
  Man är tacksam för att man inte har någon typ av allergi, för allt är gult här just nu. Min gubbe har spolat altanen och växthuset, men man får inte bort allt. Jag hoppades att vi skulle få regn idag, men inte ett stänk fick vi tyvärr! Det är faktiskt obehagligt torrt. Visserligen har vi brunn, men det vattnet räcker bara till rabatterna. Alla träd och buskar i parken t.ex. har inte fått en droppe på evigheter, så nu börjar en del av dom se lite medtagna ut. Och bevattningsförbud är det sen 1 april.....
  TREVLIG HELG
  Susie

  SvaraRadera
 9. Ja, som det kan bli! Själv köpte jag en blandning av två sorter Tulpanlökar i ungefär samma färg som dina. Av de spräckliga syntes inte ett spår. Alla hade samma färg.
  Må så gott!

  SvaraRadera
 10. Riktigt snygga ihop de där tulpanerna!
  Oj ett helt busslast folk som skall komma och titta , då förstår jag att du har mycket att stå i!!
  Må så gott, hoppas ni snart får tillbaka värmen igen !
  Kram Gunilla

  SvaraRadera
 11. Takk for omvisningen i hagen ! Skjønner at du har litt å gjøre før torsdag .-)
  Lykke til, og kos deg i drivhuset.
  Eirin

  SvaraRadera
 12. Så fint, och klematisen är helt underbar.
  Ha en fin helg / Marika

  SvaraRadera
 13. Spännande besök! Den lilla primulan var urläcker och om jag kommer ihåg rätt en av de svårflörtade. Kul att få se den i blom. Det är en underbart vacker tid nu med äppelblom, clematis och mycket annat.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 14. Blev det inte så bra med tulpanerna... Jag tycker det blev alldeles utmärkt, helt perfekt blandning ton i ton och några som sticker ut. Lycka till med busslasten. De har säkert mycket att titta på och uppleva även om du inte hinner riktigt klart. Hade ett studiebesök i veckan och när är man klar... även om man ligger i som en rem finns det alltid mer att göra.
  Ha det så gott och mysigt med växthus och allt
  /Anette

  SvaraRadera

Det är jätteroligt om du som tittat in lämnar en liten kommentar!