söndag 16 juni 2013

Fem sköna primadonnor

Ikväll är det bara solister på scenen. Fem stycken som väl kan benämnas primadonnor allihop.

Först ut är en lady.
'Lady Alexandra Duff'', en luktpion med engelskt påbrå. Kelway, 1902. Har haft den några år, men det är först i år som det är massor av knoppar. Bara plus enligt böckerna, mycket härdig, medeltidig och pålitlig. Solen har bleknat den första blomman.En pion till, nya 'Buckeye Belle', mörkaste röda fodral för kvällen. Snart firar denna amerikanska hybrid ( P lact x P. off) sin 60-årsdag. Andmäktigt vacker.
'Coral Reef' lystrar den här vallmon till. Om jag minns rätt kommer den från norra Tjörn...skön vidd i kjolen, som gjord för en sommarkväll som denna.
En blekare vallmo är också på humör att blomma ut ikväll. Hon är prinsessa dessutom. 'Prinzessin Victoria Louise'. Tunt siden som fått några veck.
Slutligen en odödlig iris. 'Immortality'. Den här vill jag ha på något mer ställe i trädgården, så jag tog tillbaka den bästa av de uppkrukade plantorna. På växtmarknader har den gått åt som smör i solsken.
Liksom det rosa som bleknar i den första, försvinner det isblå helt i den här irisen.

Ha en fin midsommarvecka alla!
/Anette

1 kommentar:

  1. Det är ljuvligt när luktpionerna börjar sin säsong:) Nu kan jag snart ta in stora fång av doftande pioner:) Vilken tur att du hann att rädda en av dina irisar innan alla såldes;)) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera

Det är jätteroligt om du som tittat in lämnar en liten kommentar!