lördag 3 januari 2015

Solbacken: Perennrabatten / Flyttlådan (16/18)

Bland det som var lättast att rensa upp tack vare den begränsade ytan var en gammal odlingslåda. Full med kvickrot och hallon. Allt togs bord och djupgrävdes i jakt på flyende rottrådar. Ny jord och gödsel blandades med den befintliga och så var det bara att plantera.

Planterade med alltför lite eftertanke. Särskilt buskpionplantorna som jag ömmat för sedan de frösåddes. De två största sattes i perennrabatten och några andra längs kanten i lådan. Åren har gått och med 15-20 cm tillväxt om året är de nu i ögonhöjd och tätt som bara den står de. Man kan knappt skilja dem åt längre.

På andra bilden syns några syrener i bakgrunden. Den vita är den dubbla 'Mme Lemoine', De två andra är parksyrener, fyra meter höga bildar de en fin vägg under de ännu större lindarna. Närbild på de två parksyrenernas blommor.
Träramen började ge med sig efter några år. Det sammanföll med att vi fick borrat för bergvärme. De som gjorde jobbet fick då upp några stenar. Då var det snabbt som tanken att ersätta träet med stenar. Formen blev en annan än den raka. Det var lite pyssligt att få stenarna stadigt på plats. De håller att stå på för min åtkomst till att rensa.
För att snygga till kanten ytterligare, blev det grusat intill stenkanten.

Vad är det då som jag planterat här?
Några som kan nämnas är dvärglewisia, en klint (Centaurea bagadensis), gullflocka, några nejlikor varav en liten söt som heter Dianthus nardiformis.


/Anette

5 kommentarer:

 1. Vilken underbar rabatt! Det blev mycket snyggare med sten o grus, ja du vet ju hur mycket jag gillar det:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Det ser så fint ut! Jag borde nog se över våra planteringar och"organisera"dem lite bättre:)

  SvaraRadera
 3. Jag tycker den nya kanten blev väldigt bra. Alltid värdefullt att kunna använda naturliga material. God fortsättning på nya året!

  SvaraRadera
 4. Blev ju väldigt snyggt med den nya rabatten och stenkanten och det verkar växa så det knakar.
  God fortsättning
  Anette

  SvaraRadera
 5. Buskpionerna ser helt fantastiska ut. Kan det vara en Rockii möjligtvis? Jag undrar om jag inte har satt min på helt fel plats?? Vilken fin trädgård du har!! Hit kommer jag igen! Tack för all inspiration.

  SvaraRadera

Det är jätteroligt om du som tittat in lämnar en liten kommentar!