torsdag 1 januari 2015

Solbacken: Stora perennrabatten / Första tiden (15/18)

"Stora perennrabatten"
Rundvandringen är snart avklarad. Vi är tillbaks vid utgångspunkten vid lilla ladan, vänder oss västerut. 
Jag delar upp inlägget i fyra delar. Först lite historia, sedan kommer en del om "Flyttlådan" (16:e), den odlingslåda som syns allra högst upp till vänster på första bilden. Tredje delen om "Pergolan" (del 17) och området ikring denna. Sista (18:e) hur det blivit som det blev.

Första våren gällde till en början; avvakta, vänta och se. 
Ändå tog det inte lång tid för mig att börja rensa. Hallon, kardvädd, tistel och kvickrot för att nämna några.
På första bilden har det klippts och grovrensats. Några pallkragar har lagts ut i gräset för flyttväxter.
Efter grovrensningen anades viss struktur. Perenner längs den högra (=norra) sidan. Spretig vaktmästarklippt sibirisk ärthäck tillhör grannarna. Här står också några gigantiska lindar i en lång rad, som gör att skuggan kommer till hit vid 16-tiden.
Föreställ er ljudet av humlor och bin som surrar!

Innanför perennraden har det funnits två rader med jordgubbar.
En primula, några spridda lökar och en blekgul klocklilja blommade tidigt. De sparades förstås, men jag rensade mängder med kardvädd, tistel och kvickrot. Maken hittade några stockar uppe på lilla ladans vind, de fick bli kanter så långt de räckte.
Energin till att gräva upp och rensa räckte när jag delade upp det hela i etapper.Lavendel kändes som en självklar växt till kanter.
Trampstenarna blev ohanterbara. Dels försvann de sakta när maken "hittade" dem och använde dem på andra ställen, sedan blev det omöjligt att hoppa omkring, för de där växterna de gjorde just det; växte! Det blev mindre stenkantade gångar istället. Fungerar skapligt, för de där växterna har växt ännu mera.../Anette

1 kommentar:

  1. Himla kul att se "före o efter" bilder:) Hade också en intention att ha trampstenar i en rabatt men det blev mer eller mindre en gång hos mig också:) Lättare att rensa när rabatten inte blev så bred:) Det blev i alla fall jättefint hos dig.Ha det gott/Monne

    SvaraRadera

Det är jätteroligt om du som tittat in lämnar en liten kommentar!