torsdag 19 januari 2017

"Jag längtar..."

Strax är det dags för den årliga fågelräkningen. Ser fram emot den eftersom jag nu kan ta all den tid jag vill att stå och titta och notera. I veckan har det varit 12 olika arter, mest pilfinkar. Få se om det är desamma här den 27-30 januari.
Det är bra om vi blir fler som räknar!
http://birdlife.se/sveriges-ornitologiska-forening/fagelskadning/vinterfaglar-inpa-knuten/

Det finns några som vill in i själva matningsburen, de längtar efter mat, inte bara det som skvätts ut av andra. Koltrasten har varit här flera gånger, men alltid utanför. Buren hindrar kattbesök, upptill är buren öppen.Växterna inomhus längtar efter ljus och utevistelse. Trädtaklöken som blir stor och frodig utomhus, den trånar efter att få komma ut. Jag har tre stycken, den här är mittemellanstor. Den största orkar jag knappt bära. Är rädd att knäcka grenarna på den.

Visst är den rätt maffig den där stora?
Plantan kommer ifrån Monne, första gången vi var där var 2009.


Har lovat att hjälpa sönerna med en del av det de vill ha hjälp med i sina nya trädgårdar. Det får den bilden representera. Naturligtvis längtar jag efter barnen och barnbarnen hela tiden, de finns ofta i mina tankar. Den äldre har t ex en örtagård som skriker efter omvårdnad. (Att de bor på gångavstånd från Åsby har jag ingenting emot;))


Temat på helgens Blommig fredag är "Jag längtar". I länken kommer det att finnas många andra tolkningar:
http://blandrosorochbladloss.blogspot.se/

Ljuset återkommer hit, nu märks det både på morgonen och eftermiddagen. Att solen visat sig och värmer lite är också något jag uppskattar. Ljuset är efterlängtat till tusen!
Snön har blivit till ett tunt gropigt istäcke. Vore fint med mjuk fin torr snö. Nästa vecka längtar jag till att sätta igång på allvar med sådderna. De som ska ut vill jag gärna ha lite snö över.
Min vårlängtan då...den finns men i liten skala. Nu njuter jag av den ljusare vintern.

Ha en skön ljus helg alla!
/Anette16 kommentarer:

 1. Tack för påminnelsen om fågelräkningen!
  Trevlig tolkning av temat!
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
 2. Så härligt du skriver. Ljuset är så efterlängtat.
  Ha det gott
  Kram Maria

  SvaraRadera
 3. Den Taklöken var maffig.Gillar dom där.Hade en för några år sedan med mörka blad .Kommer inte ihåg vad som hände med den.
  Trevlig helg.

  SvaraRadera
 4. Taklöken var läcker, påminner mig om en lika maffig fetbladsväxt jag hade. Tyvärr fick den ullöss en höst :( Nu tar det en evighet att få ett skott att bli lika stort.

  Fågelräkning... Jag behöver lära mig fler arter först. Men bra att det finns eldsjälar som kan och kan hjälpa till.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 5. Vi brukar också räkna fåglar. Man kan fördriva tiden med att studera dom, det är kul. Vi har en hel del , bla en stenknäck som kommer varje dag. Ljuset håller på att återvända, underbart. Ha en fin helg. Carita

  SvaraRadera
 6. Så smart med fågelmatsburen! Fast om koltrasten inte fattar att ta sig in är den inget för mig, jag får fundera ut en egen variant. 20 koltrastar har väl ihjäl varandra om buren är för liten.
  Åsby var det länge sedan jag besökte - det vore kul med en utflykt dit!

  SvaraRadera
 7. Härligt med ljuset, stor skillnad redan, och våren kommer lite närmare.
  Trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 8. Jag räknar också alltid fåglar under fågelräkningshelgen. Men i år har vi haft ovanligt få fåglar vid matbordet här. Vet inte om det funnits ovanligt mycket mat i skogen och trädgården i övrigt. Men koltrastar har vi många. Dom får äpplen varje dag. Men även om koltrasten är vald till nationalfågel så blir det säkert talgoxen som vinner, som vanligt. Fast den har aldrig vunnit hos mig, den brukar komma först på typ 5:e plats.

  Önskar dig en skön helg!
  /Anita

  SvaraRadera
 9. Förstår att jag måste beskära min trädtaklök så att den förgrenar sig.
  Så fint med alla fåglar, där har jag en kunskapslucka.
  Kram

  SvaraRadera
 10. Det finns mycket att längta efter, klart jag längtar efter våren men vet ju att det ta några månader ännu. Men ljuset och att kunna ha altandörren öppen från morgon till kväll det längtar jag efter :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 11. Vi brukar även räkna fåglarna men tyvärr så brukar det vara mest fåglar här efter fågelräkningen.Det är härligt att ljuset har kommit tillbaka det längtade jag mest efter då vi befann oss i December.Just nu så ligger snön över trädgården och man är i en längtan och väntans tid inför en härlig tid som ska komma som våren är.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
 12. Oherreje så genialt! Jag som brukar beteckna mig själv som den som är ett praktiskt geni ;-) har inte kommit på att jag kan faktiskt skydda småpippin med ett saket runt om på marken. Min Maija är så himla intresserad av fågelmatningsplatsen och jag själv har alltid hjärtat i halsgropen på grund av rädslan att hon tar en fågel där. Detta var precis vad jag längtat efter ;-)!
  Ha det gott!

  /Anja
  Tack, tack för tipset!

  SvaraRadera
 13. Hej Anette!
  Vilken maffig taklök!
  Sååå fin!
  Och så intressant det där med att räkna fåglar...
  Trevlig helg!
  Hälsningar
  AnnA

  SvaraRadera
 14. Spennende med fugletelling. Var med et år, men siden har det ikke passet.
  Flott tretakløk! Ser at den lengter ut :)
  Ha det fint!

  SvaraRadera
 15. Att räkna fåglar här är ingen avancerad uppgift för jag har 3 olika sorter. Gråsparvar i horder som gör att inte så många vågar sig hit. Sen har jag ett gäng Koltrastar som inte är och äter frön för de äter bara fukt och bär hos oss och sedan några blåmesar :)
  Och att njuta av att ljuset kommer tillbaka är inte heller svårt!

  Ha en skön söndag!

  //Veronica

  SvaraRadera
 16. Smart sätt att hålla katten borta:) Våra ligger mest inne och sover om dagarna, så här är det ingen större problem.
  Häftig taklöksträd!!
  Ha det fint!

  SvaraRadera

Det är jätteroligt om du som tittat in lämnar en liten kommentar!