söndag 16 november 2014

Solbacken: Lilla ladans rabatt (1/18)

Under många veckor framöver kommer jag att presentera olika områden och rabatter här på gården. Sommaren 2015 kommer att bli den tionde här. Ni kommer att få se hur det såg ut och hur det blivit. Jag ska berätta om mina funderingar och beslut. Det blir som en rundvandring med tidsperspektiv.

"Lilla ladans rabatt"
Som tomten ligger finns det två infarter. Den här inre med grindstolparna (med tidigblommamde kaprifol) är den som används mest av oss. Det var här vi pulsade i snö vid den första visningen i februari 2006.
Vid baksidan av lilla ladan finns parkeringsplatserna. Vid västra gaveln ligger en rabatt som är som vackrast kring midsommar. Då blommar allsköns gammeldags perenner. Strandiris, brandlilja, bergklint, malva, daglilja, prästkrage och blågull. Gullriset har jag flyttat hit. Sist ut är kärleksört och "gulbollarna",
För att snygga till gaveln lite mer och få blomning lite längre har jag planterat en klätterros. Valde 'Flammentanz' för att den är den vanligaste här och känns säker.
Praktlysingen som fanns från början finns nu också, men så mycket mindre än tidigare.
Efter ett par år grävde jag i kanten för att lägga stenar där. Döm om min förvåning då det redan fanns stenar där, de var bara lite överväxta!

Det var första avsnittet av den nya serien. Återkommer nästa vecka med "Övre gräsplätten" eller "Rosenhäcken" som den också kallas.

/Anette

4 kommentarer:

 1. Det är så kul att se hur det växer fram i trädgården Det kommer att bli uppskattat. Ibland hittar man sånt man inte trott fans.
  Ha en bra kväll
  Kram Meta

  SvaraRadera
 2. Kul att se på bilder av hur trädgården såg ut för flera år sedan, det händer mycket och man tänker inte alltid på det:) Ser så härligt somrigt ut:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Roligt med en guidning i din fina trädgård och få höra lite om tankarna bakom också. Ser fram mot fortsättningen.
  Kram Anette

  SvaraRadera
 4. Letade efter hur man sår gräsiris och hittade din blogg. Den ser ut att passa mig bra då jag har min trädgård i Järvsö (typ zon 4 (5)) och din trädgård ligger i Gästrikland. Har lagt til dig i favoritraden. Problemset för mig är att jag bor permanent i Stockholm så jag har 30 mil till min trädgård.

  SvaraRadera

Det är jätteroligt om du som tittat in lämnar en liten kommentar!