måndag 27 juni 2016

Hittepioner och andra

'Couronne d´Or' är det som växer bland jordgubbar, nässlor och svartvinbär. Den har jag flera plantor av så den är rätt säker.

Den här rödaktiga saknar namn. Blombladen rullar ihop sig. Jämförde med min 'Karl Rosenfield' men de är olika röda. Doftar olika också.


'Coral Charm' är nu mer gräddvit än korallrosa som för några dagar sedan.

Den här skulle kunna vara 'Lady Alexandra Duff'.

Idag, min första semesterdag har jag hunnit att njuta en hel del av trädgården. Har klippt gräs, krukat plantor, planterat en hel del.
Krukorna till mitt plantbord är så gott som klara. Namnade och prissatta. Lite putsning behövs på en del.
På torsdagkväll kommer min lokala trädgårdsförening och på söndag är det Tusen trädgårdar.
Solbackens trädgård
Endera dagen ska jag göra mina anteckningar om aktuell blomning. Det kommer att bli höga siffror för det mesta blommar nu.

Hälsar Anne-Kristin med bloggen Lykkelig i hagen välkommen som följare. Önskar alla en skön sommarkväll!
/Anette


torsdag 23 juni 2016

Hittepion, midsommar & semester

Kompostfynd för många år sedan.
Grävde om en gammal kompost här. (Hit flyttade vi 2006). Tog hand om roten och det stackars bleka dåligt utvecklade bladet.
Belöningen kom idag. Nu visar den upp sig, min hittepion.
Undrar om namnet förstås. Den är i alla fall ny (fast gammal) på gården. Välkommen lilla du!

Välkända primadonnor; 'Sarah Bernhardt' och 'Duchesse de Nemours'.

'Coral Charm', så läcker!

Klematisen närmast mig har jag mest för bladverket. Inköpt på Åbergs i Ystad 2009. C bonstedtii 'Crepuscule' lystrar den till.
Pionen är med all sannolikhet 'Pecher', styvklematis till höger.

Mot lilla ladan syns "Lilla ladans rabatt", färgexplosion med brandliljor, bergklint, strandiris, blågull, prästkrage, rosenkrage och gul daglilja.
Just emellan "Stora perennrabatten" och "Lilla ladans rabatt" brukar jag börja mina trädgårdsvisningar. På torsdagkväll är det dags igen.
Sedan är det förstås Tusen Trädgårdar på söndagen.

Två rosor som gifter sig fint med varandra. Finlands vita i skuggläge, blommar nu jämfört med den i sol som vissnar. Sällskapet är 'Queen Mary'. Minns den första gången som QM skulle blomma, en enda knopp och vi åkte till Medelhavet en vecka. När vi kommit hem hade den släppt sina blomblad och jag kunde bara ana hur den sett ut.

Nästa vecka börjar min semester. Vi har planerat in ett besök på Gotland och den lilla familjen, medans de bor kvar där.
Först ska det firas midsommar och jag önskar alla en riktigt skön och glad midsommarhelg!
/Anette

onsdag 22 juni 2016

Pioner i korall, rött och rosa

Pionerna tar mer och mer plats. Fina är de allihop på olika vis.
Väldigt speciell tycker jag 'Coral Charm' är. Blommorna bleknar vackert samtidigt som nya knoppar slår ut. Doften är även den speciell, ingen favorit där precis.

Har två småblommiga buskpioner med mörkröda blommor. Den här kräver lite mer av betraktaren. Blommorna nickar och kan gömma sig i det vackra bladverket. De frön som kommer senare är mycket stora.

En blick i perennrabatten.
Nästan alla pioner här växer i rabatt med många sällskapsväxter.
Främst syns en styvklematis med ett härligt flor av stjärnformiga skyar. Något skymd är en som jag behöver kolla upp namnet på.
Längre bakom i det rödaste man kan tänka sig prisbelönta amerikanaren 'Buckeye Belle'. Har funnits på marknaden i ungefär 20 år bara. Det är kort tid jämfört med många andra.



Den med namnet som ska kollas upp igen och igen. Kan det vara 'Pecher'...?


Den sista pionbilden är en hittepion som ska blomma för första gången. Jag har en till nyhittad pion, men den kommer att behöva flera år på sig innan den är i blomstorlek.


Dagens inräknade sorter (förra veckan)
Perenner: 120 (110)
Pion: 11 (7)
Klematis: 3 (4)
Ros: 13 (11)

Ha en skön sommarkväll i midsommartid alla!
/Anette

lördag 18 juni 2016

Vilken röra

Borde delats förra året som så mycket annat, men då kunde jag inte och i vårtas hann jag inte. Nu är "Guckan" alltså Hosta 'Guacamole' strålande. Tränger ut svavelpionen och det är därför jag behöver dela den. Får leta efter något annat till platsen, något som inte blir lika stort.

Lite rörigt bland färgerna i den här delen av skuggrabatten. Det stör inte mig så det får vara så här. Den variegerade buskroslingen har väl ett och annat att säga om sitt läge i den här zonen där den hamnat. Överlevt en vinter, förhoppningsvis med mer snö nästa går det bättre.


Nu börjar pionerna komma igång, Gäller att komma ihåg alla namnen år från år...den övre är 'Coral Charm', den undre...?!

Skuggrabatten igen.
Katsura, praktviva, fylld tovsippa, paradislilja, Hosta'Patriot' och 'Sugar Daddy' där bakom.
Längst fran Hosta'Golden Tiara' och en aning av Astilbe 'Fanal'.
Ljung som växer i torvblocken anas. Allra längst bak syns de stora kustrutorna med sitt fina bladverk.
Många olika växter trängs och här finns flera som skulle kunna tas bort. Svårt välja bort när jag gillar allt, det får vara lite rörigt.

Idag har jag gjort två trädgårdsjobb. Det ena var att klippa ner alpklematisen som fullständigt tagit över taket på vinpergolan. Vinrankorna börjar inta taket och det blev bra mycket mindre rörigt nu.
Det andra jobbet var att tjuva tomatplantorna i växthuset. De har börjat blomma så nog ska det kunna bli tomater i sommar.

En okänd Trillium, 20 cm hög, får en liten röd blomma, långt efter att alla andra treblad blommat. De var märkta T. luteum, men så värst gula är de ju inte. Rörigt blir det när etiketterna inte stämmer med planorna.
En vecka kvar till semestern. Har fått ok på sista veckan i juni och så har jag lagt in om några veckor i juli också, men de är inte beviljade än...så väldigt svårt planera in något alls...rörigt är det att inte få veta.
Har en trädgårdsvisning en ledig vardagskväll och sedan är det Tusen Trädgårdar, men det är en söndag så den dagen är ju ledig i vilket fall som helst.

Ha en skön fortsättning på helgen alla.
/Anette

onsdag 15 juni 2016

Mer än dubbelt så många rosor

Elva i blom mot fem förra veckan. Siffrorna för dagens trädgårdsrunda är jämförbara med den jag gjorde 25 juni förra året. Det året var mycket sent i trädgården.

Idag blommar:
110 perenner
7 pioner
4 klematis
11 rosor

'Queen Mary', 'Agnes' och 'Kathrin Vidar'(igen!)



Gräslök och "Gubbaskägg" (Munkrenfana).

Akleja 'Pink Barlow' och den fyllda formen av bergspion.

Ha en skön onsdagssommarkväll alla!
/Anette

tisdag 14 juni 2016

Försommarblomning här och nu

Knappt överlevt sedan den kom hit en vår för flera år sedan. Blommar överdådigt, normalt sett...
Bara jag vet var plantan finns. Folk skulle tycka synd om den stackaren som inte växt sig hög på dessa år. Bara lite tjockare om stammen. Det är ett japanskt körsbär vid namn 'Kanzan'.
Blommar här nu!

En annan av det med exotiska slaget är magnolian 'Susan'. Hon hade ett superår förra året. Präktigt grön med totalt 22 blommor. 
I vinter saknades snö när det var som kallast och det betalar hon för nu. Det kommer sparsamt med blad och ännu sparsammare med blommor, i mindre storlek än vanligt. Just nu två och det finns ett fåtal knoppar.

Överflöd av knoppar och blomning som startat i "Lilla ladans rabatt". 
Kaprifolen i sitt esse vid grindstolpen.
Blått från bergklint och strandiris. Gult från dagliljor, rött från rosenkragarna. När sedan brandliljorna slår ut, då glöder och sprakar det ordentligt.

Vänder blicken åt vänster och njuter av synen. Det är strandiris, aklejor, röd bondpion och rosenkrage.


Finlands vita ros och 'Kathrin Vidar' har sin bästa tid de här dagarna.


En som väntar lite till är den mörka styvklematisen. Duger gott så här också. En bild jag är fullkomligt nöjd med. 
Den passar bra som avslutningsbild.

Det händer mycket i trädgården, överallt kommer växterna igång med sin blomning. Samtidigt som annat borde klippas bort. Nåja, det blir nog bra till slut ändå. Än nöjd med det som hinns med. Skönt är att det nu är ljust hela dygnet. Bara myggen talar om att det är kväll.
/Anette

lördag 11 juni 2016

Primula forbesii

Första lilla söta blomman på en av alla plantorna. Jag sådde dem förra året. Glad i våras när det visade sig att de överlevt. Verkar alltså vara en rätt härdig viva.

Har sitt ursprung i Yunnan/Kina. Växer på fuktiga ställen och ska så få göra här också. 
Den har fått sitt namn efter James Forbes, som på 1800-talet skrev böcker om växterna på slottet där han jobbade. Han var chefsträdgårdsmästare hos hertigen på Woburn Abbey i England.

/Anette

måndag 6 juni 2016

Oplanerat och oplanterat

Tittar ut när jag lägger in en sak i snickeriet. Reagerar på vad som syns. Helt oplanerat och oplanterat.
Det är precis vid tomtgränsen. Grannars höga sibirisk ärtbuskehäck till höger. Därunder har mina kirgislökar spridit sig. Hundkäxen är självsådda de med. Visst är de snygga ihop!
Till vänster är min uppväxande perennrabatt.



Det har varit buskpionernas helg. De började i torsdags och idag har den första släppt ett par kronblad. Knoppar finns så än fortsätter det några dagar.
Fem stycken i flyttlådan och två utplanterade. Blommorna är lite olika i sina mörka teckningar. 






Idag har några blommor slagit up på alla mina fylld bergspioner.

En som det är lätt att missa är den vita praktvivan för dess placering. Har fått den av Märit i Mariehem.

Några rosor har börjat, den här är snart översållad, 'Kathrin Vidar' med anor från Island.

Planterade ut mina bönsådder idag. Det blev på en bränd yta (vi eldade ris i vintras). Grävde ner ett spadtag, blandade med asklagret. Hämtade ett lass kompost och blandade in. Tror det blir precis som de vill ha det. Vinden var besvärlig så de fick eget vindskydd.

Hoppas ni har haft en fin helg alla!
/Anette