måndag 4 september 2017

Frön och mera krukor

Frömänniska som jag är samlas det på fröer nu. Sämre skörd än vanligt. Mycket som ruttnar bort. Vildpelargonerna är flitiga att producera, och vilka resultat! Jag tycker de är som rena konstverk. Pelargonium longifoliums frö.

Pelargonium quinquelobatum är nästan lika produktiv. Ytters läckra blommor med en väldigt speciell färg och glans.


Frösådd nejlika som jag trodde skulle bli så här, men i vitt. Dianthus spiculifolius. Lite senare såg jag att färgen på den andra knoppens blomma blir vit.

Amplar som plockats ner för att skydda dem från blåsten. Färdigköpta med fin kombination. Hållt sig snygga under lång tid. "Underhållsfria" blommor dessutom.

Här är färgen lika intensiv som himmelen var i morse. Nåja, den lilla biltrafiken som ännu åker på vår vägsträcka håller ner hastigheten ordentligt. I år har ingen kört på lådan!

Lovade uppdatering...
En före detta grushög/skräphög fick en uppfräschning i våras. Några överblivna plantor av det mer tåliga slaget plus en näve med vallmofrön har gett resultat. En kruka med tobaksblommor i blommar ett tag till.

Övre skuggrabattens färgspel gillar jag. Silveraxen är färdiga att blomma men få se om de hinner. Fler stänglar än någonsin. Katsuran blir allt rödare. Det gulgröna i mitten är Aralia elata som efter många år verkar ha bestämt sig för att det är ok att växa även här!

Ha en skön tid så här i septembers allra första dagar!
/Anette

6 kommentarer:

 1. Oj så mycket färgprakt det är i dina lådor o amplar :) Satte hjärtat i halsen när du skriver Aralia elata, är du hundra på att det är det? Vår såg inte riktigt ut så och den ska du passa dig för :( Efter 7 år sköt den rotskott flera meter från moderplantan, har jobbat som galningar att bli av med den så håll koll. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rätt namn är Aralia cordata 'Sun King', hoppas den beter sig bättre...tack för varningen.

   Radera
 2. Ja, nå gjelder det å nyte den siste tiden med sommerblomster, og alle høstfargene.
  Flott blomstring hos deg nå:-)
  Har valgt å ikke samle frø i år, for å prøve å ha litt mindre å drive med til våren..
  Ha en fortsatt fin september/Eirin

  SvaraRadera
 3. Jag undrar också om Silveraxet hinner slå ut, mitt har blommat en gång och jag har haft det rätt länge. Hoppas kylan dröjer.
  Kram

  SvaraRadera
 4. Fin bild på "konstverket" - som blev på riktigt ett konstverk.
  Jag beundrar dig m. fl. som samlar fröer - själv gör jag det bara undantagsvis. Bladfärger- och former har du gott om och det är ju så fint. En sommar som denna, när blomningen är sparsam, kan vissa blad nästan ersätta blomningen ...
  Ha det gott!
  /Anja

  SvaraRadera
 5. Lite vemodigt är det allt även om det finns mycket fint kvar i trädgården, och om man som du gillar fröer finns det ju alltid en tid för det, nästan året runt. Vacker bild på fröställningen.
  //Helene

  SvaraRadera

Det är jätteroligt om du som tittat in lämnar en liten kommentar!