måndag 29 maj 2017

Rabatt nr 16

Borde fått heta klematisrabatten, men den får namnet äppelrabatten. Äppelrabatten tack vare sitt läge, med viss skugga från ett av de stora Risäteräppelträden, men även från att alldeles i närheten kommer jag försöka spaljera två äpplen.
Rabatten är 7,5 meter lång och 1,15 m bred. Det är rabatten till höger på bilden. Bilden är tagen från vinpergolan.
På marken ligger några bambukäppar, som markering ungefär för var pergolaöverliggarna kommer att hamna.
Hela den här rabatten kom sig av att jag stod uppe på balkongen och gömde den stooora rödvinbärsbusken med handen och "såg" plats för rabatt och pergola!

Däri har jag satt ner mycket av planteringskön som finns. Fyra bambu, eventuellt två till, nio olika klematisar (11plantor) och upp emot 100 perennplantor fördelade på 25 olika sorter. En del perenner är enstaka plantor, andra 5-9 plantor, allt beroende på sort, plats och sällskap.

Annars, den senaste tiden...värmechock ett par dagar. Skönt att ha två brunnar på gården!

Det är gödsling som gäller för tillfället. Har tömt det som funnits i komposten. Det mesta gick till skuggrabatterna. Nu är det dags för alla de andra rabatterna, hög tid för det växer så det blir lite svårt att få dit materialet.
En förnimmelse av klematis/bambu. Som det kommer att bli i äppelrabatten


Paeonia caucasica startade av värmen och blev nästan överblommade på minuten.

En för länge sedan frösådd klematis, 'Ballet Skirt'. Tillhör Atragenagruppen, som tycks trivas gott här på gården. Växer med smällspireorna.


Fotbladets utslagna blommor har  jag ofta missat. Planterad emellan helvita narcisser. Mängder med gulliga småplantor av fotbladet poppar upp här intill.

Miss.
Har ju enorma meter syrener. Bondsyren och olika parksyrener.
En är en stor med fyllda vita blommor, 'Mme Lemoine'. Tänkte utöka variationen med 'Beauty of Moscow', som har knoppar i rosa men blommar i vitt. Hm, gröna knoppar som madammen och blommor så lika de kan bli...miss...

Ny narciss! 'Lieke', rikblommig och lovande. Jag som gillar de gamla historiska extra mycket blev glatt överraskad av denna ljuvliga varelse.

"Ettårig japansk lönn"
Såldes av en av de stora firmorna för ganska många år sedan nu.

Tulpan, inköpt på potatismarknaden i Skivarp i höstas. Helt underbar!

När jag väl fått ut gödslet är det hög tid se över plantförrådet inför växtmarknaderna framöver. Sandviken (om jag hinner), annars Torsåker den 10 juni. Dessutom vill jag ju erbjuda plantor till två inbokade grupper i sommar.

Ha nu en fin avslutning på maj alla!
/Anette


5 kommentarer:

 1. Så mycket fint hos dig och härligt med en ny rabatt.
  Betydligt svalare idag, nästan skönt.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Tänk så det kan bli bara genom att titta från högre höjder ;) Kommer att bli perfekt med både rabatt o pergola :)Man gör sina missar, vi har planterat en vit ros mot en vit vägg :( Hur tänkte vi där???? Ljuvliga bilder du visar, jag gillar också gamla typer av narcisser så 'Lieke' föll också jag för :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Så mycket fina och spännande växter, härlig tid just nu. Ha det fint. Carita

  SvaraRadera
 4. Låter som en helt underbar rabatt och gång med pergolan över. Att ha ett förråd att plocka ur är så spännande :)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 5. Det kommer ju att bli helt kanon med pergolan. Tänk vad en vinbärsbuske mer eller mindre kan göra. Så mycket fint du visar som vanligt och bussgästerna kommer säkert få mycket spännande att välja mellan. När jag tänker efter tror jag inte jag sett fotblad blomma över huvud taget och mina egna plantor har just hämtat sig efter frosten några veckor sen. Låg som en våt fläck, men nu kommer blad igen.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera

Det är jätteroligt om du som tittat in lämnar en liten kommentar!