torsdag 27 april 2017

Här i slutet av april

Börjar med att tacka alla innerligt för ert stora stöd i samband med min pappas bortgång nyligen. Begravningen var igår och det känns förstås fortfarande sorgligt och tomt men på ett nytt och annorlunda sätt.

Tacksam över att få njuta av backsippans blommor. Väl värd allt arbete från frö till blomning. Har flera olika backsippor på gång, till och med en mosippa. Tänk om jag får den i blomning någon gång, ojojoj. Det vore extra häftigt.
Pulsatilla patens ssp flavescens.

Tror det är sju stora buskpioner jag har planterat här. Två i rosa, resten vita, med större eller mindre purpursvarta fläckar. De såddes för cirka 15 år sedan. Jisses vilken väntan det var innan de blommade. Eftersom april varit riktigt kall dröjer det nog 5-6 veckor innan de slår ut för årets primadonneshow. Bladutspringet är väl så vackert.

Innan pallkragarna är odlingsbara återstår allt jobb med att tömma dem på vinterns plantförvaring.

Här finns till exempel sådant som är redo för vårens plantmarknader. Blå nunneört brukar gå åt som smör i solsken.

En hel del provar jag för egen del. Tycker det är så roligt att så, med allt från omskolning till omplantering som det innebär.
De här saknar sin etikett, den ligger förmodligen strax intill. Är rätt säker på att det är en glanspion Paeonia mairei. Inte bara en, ser ju att det är två plantor i krukan!

Här finns lite att göra. Avvaktar än, för de kvarvarande bladen skyddar fint mot kalla nätter. Uppe till höger är en Fritillaria acmopetala som ser ut att behöva lite omsorg. Det kryllar av småplantor. Jag får kolla extra noga efter liljebaggar här, för det är snabbt gjort för de små bladen att bli uppätna.

Detta var mitt bidrag till "Arbetsinsatser" som är temat på Blommig fredag nu. Fler arbetsinsatser här: http://blandrosorochbladloss.blogspot.com/2017/04/blommig-fredag-arbetsinsatser.html

Jag hoppas ni alla får en fin Valborgshelg med gott om trädgårdstid och tid för varandra.
/Anette

14 kommentarer:

 1. Beklagar din pappas bortgång :( I oktober var det ett år sedan min pappa gick bort och det är fruktansvärt tomt efter honom :( Jag hoppas att det kan bli lite varmare nu efter Valborg, det är så vansinnigt kallt i vinden. Backsipporna är verkligen ljuvliga och nu slår de ut en efter en :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Ja, du har haft ditt nu, men trädgården lever vidare med dig. Så mycket härligt du har i pallkragarna! Många kommer att blir glada av nya plantor och jag håller verkligen tummarna för den underbara mosippan.
  Önskar dig all lycka med plantförsäljning.
  Ha det fint!
  /Anja

  SvaraRadera
 3. Beklagar din fars bortgång, det måste man också ta itu med när det händer. Du har säker väldigt mycket intressant att ta han om i dina bänkar, där fortsätter livet. Mosippan är otroligt vacker. Ha en fin helg. Carita

  SvaraRadera
 4. Beklagar förlusten din, förstår att saknaden är stor.
  Blir helt fascinerad av dina pallkragar, mina gapar tomma sånär som på övervintrande mangold och kål. Ser fram emot att jobba med dem efter helgen.
  Och så har jag förstått att nunneört är något som saknas mig, nu måste jag kolla hur den blåa ser ut!
  Önskar dig en behaglig helg.

  SvaraRadera
 5. Åh Anette, jag beklagar så din fars bortgång. Vilken tur att du har dina nära och kära omkring dig och att du kan njuta av trädgården. Den är en så enorm tillgång när det gäller både sorgearbete och tillfrisknande efter sjukdom. Och så fint det passar med den vackra vita backsippan.

  Vilken fantastiskt bra användning av pallkragarna över vintern. Förstår att de blå nunneörterna går åt snabbt. Jag har haft en men den har försvunnit med åren. Den växte under min japanska lönn och det var ett vackert äktenskap.

  Önskar dig en fin helg!
  /Anita

  SvaraRadera
 6. Trist å miste sin far.
  Den hvite kubjellen er vakker, det ser ut til at vår er blitt lilla...de andre er røde og blå.
  Beundrer din tålmodighet med frøsåing av trepeoner :-) Men vel verd å vente på.
  Ha en fin helg.

  SvaraRadera
 7. Beklagar sorgen. Det är en märklig känsla med gamla föräldrar och barnbarn, är där själ. En sak har man lärt sig och det är att när man får barnbarns barn, då är livets slut runt hörnet. Trädgård ger kraft och distans, börjar om varje år och ger hopp om det nya. Imponerad blir jag av all din produktion av plantor!
  Kram

  SvaraRadera
 8. Så imponerad av alla frösådder och blir så sugen på att testa backsippa. Som vuxna trivs de bra här på sandplatån.
  Önskar trevlig Valborg
  /Anette

  SvaraRadera
 9. Hej Anette!
  Härlig backsippa, mina har inte kommit upp riktigt än, fyller på med nya varje år. Är imponerad av dina pioner, och att du sått dem själv.
  Ha en fin helg /Marika

  SvaraRadera
 10. Så tråkigt med din pappa! Fantastiskt vad du har varit flitig med dina sådder. Jag har försökt att så backsippa från köpta frö en gång men det lyckades tyvärr inte, har du något supertips för backsippa-sådder? Ha en skön Valborg! Kram /Charlotte

  SvaraRadera
 11. Det är alltid lika tråkigt när det händer att man mister någon nära anhörig tur att du har din trädgård,både där och även i naturen kan man få kraft att gå vidare.
  Så otroligt mycket av intresse du har i dina pallkragar och vilken fin Mosippa.Jag tror på att det snart ska vända och vi kan få det lite varmare för nu tycker jag att det börjar vara tid för det.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
 12. Tråkigt med din pappa! Hoppas trädgårdsjobben kan hjälpa dig att sakta skapa lite distans. Trädgårdsjobb fungerar som bra mindfulness för mig. Pulsatillan var helt ljuvlig och jag ska också försöka få tag i frön av den. Kul att se alla dina frösådder på gång.

  Hoppas du får en fin helg i trädgården! Carina

  SvaraRadera
 13. Beklagar din sorg. Men vilket fantastiskt innehåll du har i pallkragarna och backsippan är ljuvlig. Ha en fin valborg. /Lotta

  SvaraRadera
 14. Det är tråkigt när någon närstående går bort, beklagar. Har själv fått höra: Efter regn kommer sol och det brukar ofta stämma in. Du har en hel del trevliga plantor där och att ha något att pyssla brukar kännas som en liten tröst. Jättefina plantor, lär glädja många köpare på plantmarknaden.
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera

Det är jätteroligt om du som tittat in lämnar en liten kommentar!