söndag 11 september 2016

Bedövande heta växterSommaren har tilltalat trädtaklökarna och Törnrosas kjortel. Snart ska de sistnämnda in igen.

Har blivit tillfällig värd för en kruka Afrikas blå lilja. En sådan har jag aldrig haft. Inte blå, men en vit som blomstrejkar år efter år...
Kannorna har inte heller trivts denna blöta rätt solfattiga sommar. Att de inte ens blev omplanterade i våras har nog ändå störst betydelse. De som vill ha mycket näring. Det får lov att bli ändring på den försumligheten.

Het sydafikansk pelargon, Pelargonium laxum, med knepigt växtsätt. Jag tycker den är så läcker. Sommartid gillar den uteliv, det märks på tillväxten. Inomhus på vintern handlar det mer om överlevnad.

De vita druvorna har varit ätgoda i någon vecka. Nu smakar även de blå, 'Zilga' bra. Betydligt större druvor än tidigare. Beror på kartgallringen. Eftersom den lönar sig så bra är det bara att göra det ännu bättre nästa år.

Mesta hettan, bedövande sådan är den första mogna chilin. Fröna hittade jag på en chiliåker på Mauritius en vinter. Jag sprättade upp den här och pillade ut fem frön, sedan provade jag hettan genom att knappt nudda tungan med knivspetsen.
20 minuter räckte bedövningen...

Ha en forsatt skön september alla!
/Anette

5 kommentarer:

 1. Så härliga färger du bjuder på, det hör ju hösten till. Var in en sväng och kollade om du var hemma i fredags men det såg heldött ut.Var till graven och kollade läget lite. Det får bli en annan gång( har jag sagt många gånger nu).
  Ha det gott och njut de härliga dagar vi har nu
  Kram Meta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Meta!
   Du måste in en bra bit in på gården för att se om vi är hemma. Jag kanske fortfarande var kvar på jobbet, beror ju på vilken tid du kom förbi. Hör av dig i förväg nästa gång du kommer uppöser.
   /Anette

   Radera
 2. Trädtaklök hade jag jättevackra i många år men sedan den sista försvann (överlevde inte vintern i garaget) har det inte blivit att jag köpt nya. Kanske dags för det:) Chili är jag inte förstjust eftersom man inte bör ta i dem utan handskar ;) För stark mat tål magen inte heller så det känns inte lönt att odla dem men vackra är de :)Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Trädtaklöken kommer faktiskt ifrån dig. Förmodligen redan 2009 vid första besöket. Borde ha handskar då jag hanterar chilin. Har en gång gjort misstaget att klia mig i ögat. Det minns jag för evigt.
  /Anette

  SvaraRadera
 4. Oj vilken fin trädtaklök, Vi har också en som börjat grena sig men är liten och tanig fortfarande. I är har den gillat att vara ute och tagit sig bra . Jag tror alla krukväxter har trivts ute i år, få se hur länge det går innan det börjar bli frostnätter. Ha det fint. Carita

  SvaraRadera

Det är jätteroligt om du som tittat in lämnar en liten kommentar!