tisdag 13 juni 2017

Primula ioessaFrån sydöstra Tibet, växer vid ett av deras heliga berg. 
Jag har fått den via Magnar Aspaker i Harstad Norge. Sådd vecka 9 2013, fröna grodde veckan därpå, omplanterad två år senare.
Utplanterad i skuggrabattens utökade del som kom till förra året. Då blommade den sparsamt, endast i den milda gula färgen. Nu finns den rosatonade i blom, något högre än den gula. Skuggan står en fläderbuske för.
/Anette


4 kommentarer:

 1. Så otroligt vacker den rosatonade är! Ja det gula också naturligtvis men den rosatonade är ju magisk :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Det var en underbar färg. Ska hålla utkik efter frön till den. Tack för tipset :)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 3. Oj, så otroligt underbar! Verkligen duktigt av dig att få den att trivas. är den långlivad? har för mig att en del Primulaarter kan vara kortlivade och måste sås om rätt ofta. Å andra sidan - du tycks ha hittat ett optimalt ställe åt dessa så att de kanske frösår sig själva?
  Själv har jag inte hittat set där stället i trädgården som skulle garantera ett bestående eller växande bestånd av dessa, lite mer svårodlade Primula. Ibland kan det ha även med jordartens beskaffenhet att göra. Jag har sura, järnrika jordar där framförallt rododendron trivs. Har du en "teori" om vilken jordtyp de trivs bra i?

  Ha det gott!
  /Anja

  SvaraRadera

Det är jätteroligt om du som tittat in lämnar en liten kommentar!